Kwaliteit stemvorken

De stemvorken

Onze stemvorken zijn vervaardigd van hoogwaardig staal, dus NIET van aluminium. Dit geeft een zeer stabiele, diepe toon. Aluminium stemvorken zijn erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Dus als je ze wat langer vasthoudt, of in een warmere of juist koelere omgeving werkt, dan verandert de frequentie. Dat is natuurlijk absoluut niet wat we willen. Daarom voor ons geen aluminium stemvorken.. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken dat je per ongeluk een aluminium stemvork in je mandje doet op deze site, we hebben alleen stemvorken van staal.

Momenteel gaan er verhalen rond op internet over stemvorken met gewichten. De stemvorken met gewichten aan de armen zouden dan juist wel of niet geschikt zijn om op het lichaam te gebruiken. In de afgelopen vijftien jaar dat ik met stemvorken werk heb ik nooit een verklaring kunnen vinden waarom dat zo zou zijn. Voor zover ik kan beoordelen is het één van de Amerikaanse promotieverhalen. Zelf laat ik stemvorken met gewichten maken als ik stemvorken met heel lage frequenties wil laten produceren. Die stemvorken zouden anders te lange armen krijgen. Dat is m.i. het enige nut.

Onze stalen stemvorken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De verschillende maten produceren exact dezelfde frequentie, en zelfs een vergelijkbaar volume. De grote stemvorken zijn ongeveer 60% zwaarder dan de kleinere. Hierdoor vibreren ze wel een stuk langer nadat ze aangeslagen zijn. De voorkeur voor grote of kleine stemvorken is persoonlijk, en afhankelijk van de manier waarop ze gebruikt worden. De verschillen zitten in: gewicht, grootte, handvatsoor en natuurlijk prijs. Het is niet zo dat grotere stemvorken ook beter zijn, wat vaak gedacht wordt. Er zijn net zoveel mensen die de lichtere stemvorken het best voelen als mensen die vinden dat de grotere vorken intenser zijn. In Duitsland worden de grootste stemvorken 'voor professionals' genoemd. Daar ben ik het dus niet mee eens. Gewoon persoonlijke voorkeur.

Op de afbeelding hierboven zie je van boven naar beneden: Large+(met handvat), Large, Medium (altijd met handvat), Light+(met handvat), Light.

De 'Light', zijn zoals het woord als zegt lekker licht. Fijn voor bijvoorbeeld voetreflex-fonoforese en voor wie de andere stemvorken te zwaar vindt. Ook het gunstigst in prijs. Nu ook met houten handvat, deze heten Light+. Ideaal voor wie niet kan kiezen tussen Light en Medium. Prima stemvork voor een prima prijs.

De 'Medium' hebben een handvat van een kurklegering en zijn iets robuuster dan de light.

Tenslotte zijn er de 'Large'. Deze klinken prachtig lang door, wat ik zelf bijvoorbeeld fijn vind bij het reinigen van grotere ruimtes. Wel zijn ze erg zwaar. Deze grote stemvorken zijn ook te leveren met hetzelfde handvat als de medium, ze heten dan Large+.

Vroeger hadden we ook nog "small', daarvan nog enkele stuks in de koopjeshoek, zolang de voorraad strekt; deze zijn vervangen door de Medium. Die zijn precies hetzelfde maar met een langer en beter handvat. De small hadden/hebben namelijk een erg kort handvat om vast te houden.

Grootte en gewicht van de stemvorken

Iedere stemvork heeft een andere lengte i.v.m. de verschillende frequenties. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de stemvork. Om een idee te krijgen hierbij de maten en gewichten van de stemvork 136,10 Hz, de OM-klank.

 

136,10 Hz

Small

Light

Medium

Large

Totale lengte

190

mm

204

mm

204

mm

242 mm

Lengte handvat

38 mm

55mm

55mm

55 mm

Armen

4x8

mm

3,5x7

mm

4x8

mm

5x8

mm

Gewicht

78 gr

75gr

85gr

133 gr

 

 

!